Przywitanie

Zastaw się, a postaw się - miejsce, gdzie możemy chwalić się swoimi X1/9

Moderator: lukaa

MarkusGliwice

Przywitanie

Post autor: MarkusGliwice »

Cześć! Witam wszystkich!
W te wakacje, trochę z przypadku :) wszedłem w posiadanie pięknego Bertone X1/9 :) . Jestem z Gliwic i chciałem się przywitać! Jest tu ktoś że śląska ?

Poki co mechanik naprawił mi już układ hamulcowy (łącznie z wymianą pompy) , zrobiliśmy też rozrząd i oczywiście olej.

Chciałem Was przy okazji zapytać o temperaturę pracy silnika . Ja mam wersję na USA (na wtrysku), z licznikiem wyskalowanym w Fahrenheitach i mój silnik nigdy nie dochodzi do 190F (czyli odpowiednik naszych 90), 170 to chyba max , a mimo to po wyłączeniu dosyć długo pracuje wentylator. Stawiam że termostat jest padnięty i włącza duży obieg (na chłodnicę) pomimo niedogrzania silnika. Co myślicie?

pozdrawiam serdecznie
Marek/ Gli
Awatar użytkownika
lukaa

Re: Przywitanie

Post autor: lukaa »

Witamy.
Pochwal się nabytkiem - wstaw fotki.
Mamy tu mocną grupę krakowską, ale Śląsk też jest godnie reprezentowany.
Co do temperatury to coś nowego :shock: wszystkie Ixy się przegrzewają.
Sprawdź czy wskaźnik działa poprawnie innym termometrem.
MarkusGliwice

Post autor: MarkusGliwice »

Cześć, no to podsyłam parę fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

> a wracając do temperatury, kurcze no to mam rozkminę teraz. W kabinie rzeczywiście jest ciepło, bo mały obieg leci cały czas. Myślałem że przez to silnik nie dochodzi do 90 (190F). Myślisz, że dałoby się z grubsza zwykłym pirometrem laserowym blok silnika zmierzyć ?

Marek
Wojtek

Post autor: Wojtek »

Witamy w klubie...gorących x....ów :D
Awatar użytkownika
lukaa

Post autor: lukaa »

Pirometr może wprowadzić w błąd. Weź termometr z sondą na kablu albo multimetr elektroniczny z sondą i przyklej czujnik do góry obudowy termostatu.
ps.
Ładny oryginalny
ODPOWIEDZ